Αξιοθέατα

Αρχαιολογικοί χώροι

Ναός της Αφαίας

Μόλις 3 χλμ από το Ξενοδοχείο «Βαγία» βρίσκεται ο αρχαίος Ναός της Αφαίας. Ο Ναός χτίστηκε από τους κατοίκους της Αίγινας για να τιμήσουν την Μινωική Θεά Αφαία, κόρη του Δία και της Κάρμης.

Μία άλλη εκδοχή του μύθου υποστηρίζει ότι το όνομα της κόρης ήταν Βιρτόμαρτη και το έσκασε από την Κρήτη στην Αίγινα για να κρυφτεί από τον Βασιλιά της Κρήτης Μίνωα, ο οποίος ήταν πολύ ερωτευμένος μαζί της.

Ο Ναός και τα περίχωρά του πήραν την τελική τους μορφή γύρω στο 490 π.χ.. Είναι χτισμένος σε δωρικό ρυθμό και το αέτωμά του είναι με παριανό μάρμαρο και αναπαριστά την εκστρατεία στην Τροία, κατά την διάρκεια της οποίας ο Αίαντας και ο Αχιλλέας έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο για την νίκη της Ελλάδας.

Η Θεά Αθηνά είναι επίσης παρούσα σε αυτούς, γι’ αυτό και το όνομα του Ναού είναι Αφαία Αθηνά. Το μέρος παρέχει υπέροχη θέα στον Σαρωνικό και σου φαίνεται ότι μπορείς να ακουμπήσεις την πόλη του Πειραιά. Μπορείς να δεις τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και την Ακρόπολη, όταν η ατμόσφαιρα είναι αρκετά καθαρή.

Παλαιοχώρα

Σε απόσταση 6 χιλιομέτρων από το Ξενοδοχείο «Βαγία» θα βρείτε την μεσαιωνική πόλη της Παλαιόχωρας. Άρχισε να χτίζεται το 896 με βοήθεια από τους Σαρακηνούς πειρατές στα παράκτια της πόλης της Αίγινας. Αιώνες αργότερα έγινε η πρωτεύουσα του νησιού, για να εγκαταλειφθεί στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν οι κάτοικοι άρχισαν σιγά-σιγά να επιστρέφουν στη θάλασσα για την ανοικοδόμηση της νέας Αίγινας. Μερικά γκριζοκίτρινα κτίρια μπορεί να δει κανείς διάσπαρτα γύρω από τον λόφο. Αυτά είναι περίπου 35 από τις πολλές εκκλησίες που υπήρχαν στην Παλαιόχωρα (η παράδοση λέει ότι υπήρχαν 365), οι οποίες παραμένουν όρθιες. Περίπου 20 από αυτές εξακολουθούν να έχουν κάποιες ωραίες τοιχογραφίες, που έχουν σωθεί.

Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου

Το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου βρίσκεται απέναντι από τη μεσαιωνική πόλη της Παλαιόχωρας. Το μοναστήρι αυτό χτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα δίπλα σε ένα μικρό βυζαντινό μοναστήρι αφιερωμένο στη Ζωοδόχο Πηγή (Πηγή που δίνει ζωή) από τον επίσκοπο Πεντάπολης Νεκτάριο. Ο Άγιος Νεκτάριος πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στη μονή, προσφέροντας ένα μεγάλο φιλανθρωπικό έργο και κερδίζοντας τον θαυμασμό και την λατρεία των πιστών, που έσπευδαν στο μοναστήρι για να τον βοηθήσουν. Πολλοί εξακολουθούν να μιλούν για τη γενναιοδωρία του και την ικανότητά του να θεραπεύει ανθρώπους, που πάσχουν από ανίατες ασθένειες. Ο Άγιος Νεκτάριος πέθανε το 1920 και θάφτηκε στο μοναστήρι. Αγιοποιήθηκε το 1961 . Μια νέα εκκλησία χτίστηκε κάτω από το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου, η αρχιτεκτονική του οποίου είναι επηρεασμένη από αυτήν της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Κολώνα

Σε απόσταση 14χμ από Ξενοδοχείο «Βαγία» στο αριστερό μέρος του λιμανιού της Αίγινας, χτίστηκε η ακρόπολη της αρχαίας Αίγινας. Το όνομα Κολώνα (πυλώνας) προέρχεται ακριβώς από αυτόν το τελευταίο πυλώνα, που σώζεται μέχρι και σήμερα στην περιοχή. Ο χώρος κατοικήθηκε για πρώτη φορά γύρω στο 3500 π.χ., κατά τη διάρκεια της Εποχής του Χαλκού και προστατεύεται από ένα τείχος. Σήμερα σώζονται μόνο ο βόρειος τοίχος και μερικά ερείπια.

Δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο είναι χτισμένο και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αίγινας με εκθέματα κυρίως από τις ανασκαφές και τα ευρήματά τους από την γύρω περιοχή.

Tripadvisor